Home Simplified Chinese Version Malay Version of Singapore Tamil Version Singapore Travel Guide
Logo of Singapore Travel Guide from www.Aseannewsetwork.com
Fotografi dari Singapura Pelancongn di Singapura
Fotografi dari Singapura
Sila muat turun fotografik kami Salinan yang beresolusi rendah mengenai Republik Singapura. Jika anda inginkanan salinan yang beresolusi tinggi, anda boleh menghubungi saya secara langsung. Tolong menyambung semula ke muka surat ini, jika anda menggunakan salinan sendiri.
» Foto Beresolusi Tinggi
 Latest news from AseanNewsNetwork.com

Politik & Pemerintah di Singapura


Pengenalan
Kementerian Pertahanan
Pendidikan di Singapura
Perdebatan Antarabangsa

Pengenalan

Sir Stamford Raffles Statue in Singapore's Central Business District Singapura ialah Republik yang berparlimen dan mempunyai calon demokrasi yang tak kurang handalnya sebagai system politik negara. Ia juga mempunyai sistem Parlimen Tertinggi Diraja Inggeris - (Westminster) yang mana mewakili berbagai kawasan undi. Kuasa kedaulatannya terletak pada kabinet yang di ketuai oleh Perdana Menteri. Pemilihan kepada calon Presiden biasaannya berlangsung secara pemilihan rasmi, akan tetapi urusan yang bersangkut-paut dengan undang-undang rasmi pada keseluruhannya tertakluk pada Parlimen Singapura.

Sistem Parlimen Tertinggi Diraja Inggeris - (Westminster). Sistem yang memberi garis pandu pada operasi perundangan. Kedaulatan kepimpinan negara yang memegang perlaksanaan kuasa. Kepimpinan negara memainkan peranan penting bagi fungsian dalam urusan kenegaraan, seperti Perdana Menteri yang di lantik oleh pemimpin negara. Kurangnya kerusi dalam Parlimen mempunyai kuasa pemansuhan pemerintah dengan melepaskan undi tidak yakin atau sesuatu persamaan kuasa untuk kesetabila senario politik.

Sistem parti campuran dan ahli perundangan yang di pilih membantu dalam melancarkan fungsian sistem politik di Singapura.
Berbalik ke atas


Kementerian Pertahanan

Kementerian Pertahanan adalah di bawah arahan Teo Chee Hean; dia membimbing Angkatan Tentera, Angkatan Laut dan Angkatan Udara Singapura. Ketiga unit ini adalah gabungan yang di kenali sebagai Angkatan Bersenjata Singapura. Ketua tertinggi Angkatan Pertahanannya ialah Leftenen-Jeneral Kuek Bak Chye. Angkatan Bersenjata adalah pencegah yang berkesan kepada pencegahan menentang pencerobohan. Angkatan Bersenjata juga menawarkan bantuan kemanusian ke beberapa buah negara. Strategi pertahanan menyeluruh telah di ambil dalam melengkapkan keselamatan Singapura dan dalam mengalih kekuatan Singapura dengan keperihatinan pada kuasa ketenteraan.
Berbalik ke atas


Pendidikan di Singapura

Inggeris adalah bahasa perantaraan yang di ajarkan di sekolah Singapura. Yang di wajibkan pada kanak-kanak untuk menghadiri pendidikan sekolah rendah. Kebiasaannya kanak-kanak menghadiri tadika persendirian sehingga mereka mencapai usia enam tahun setelah mana mereka di sediakan pendidikan sekolah rendah. Bantuan istimewa di tawarkan kepada masyarakat Cina untuk mengajar bahasa Mandarin sekali gus dengan bahasa Inggeris. Sistem pendidikan menyediakan pendidikan Tadika yang tidak di wajibkan selama 3- tahun. Pulau yang berautonomi dan universiti privet yang memastikan pendidikan yang bermutu tinggi. Cara pengajaran yang berintregrasi menyatukankan pelajar ke peringkat yang lebih tinggi, supaya mereka dapat memberi secara langsung peperiksaan grad-o . Lembaga Pembangunana Ekonomi telah mengundang sekolah asing untuk bertapak di Singapura di bawah naungan program Global Sekolah-Rumah yang bertujuan menarik 150,000 pelajar dalam masa 6- tahun.
Berbalik ke atas


Perdebatan Antarabangsa

Singapura mempunyai pertikaian mengenai penyaliran air, menyaling batasan perairan dan beberapa perjalanan udara dengan Malaysia dan Indonesia. Singapura juga menpunyai isu di atas tuntutan pemilikan pada Pedra Branca juga di kenali di Malaysia sebagai Pulau Batu Puteh. Letaknya 44km di luar bahagian timur kawasan pantai Singapura. Seperkara ialah pulau ini juga menyampulkan Middle Rock atau Pulau Batu Tengah yang di miliki oleh Malaysia yang letaknya 1.1km dari tanah besar Malaysia.

Kedua-dua Malaysia dan Singapura telah gagal untuk menyelesaikan pertikkaian ini dan menuntut hak masing-masing ke atas sebidang tanah itu dan mengambil keputusan untuk membawa tuntutan masing-masing ke muka pengadilan antarabangsa. Mahkamah Keadilan Antarabangsa di Hague-(tempat yang terletak di Belanda) telah bembuat keputusan dengan mengisytiharkan Pedra Branca (Pulau Batu Puteh) di miliki oleh Singapura dan Middle Rock-(Pulau Batu Tengah) di miliki oleh Malaysia. Yang mana telah di terima dengan baiknya oleh kedua belah pihak dangan menghormati keputusan mahkamah, sekali gus menamatkan pertikaian antara dua negeri.
Berbalik ke atas


» Pelancongn di Singapura
» Pertumbuhan Ekonomi Singapura
» Sejarah Singapura
» Hotel Pilihan di Singapura
» Seni dan Budaya Singapura
» Pemerintahan dan Politik Singapura
» Aplikasi Singapura J2ME gratis
» ข้อควรรู้สั้นๆเกี่ยวกับประเทศสิงคโปร์
» الحقائق السريعة عن سنغافور
Latest news from AseanNewsNetwork.com
[ Polici Peribadi ] - [ Team ] - [ Tentang kami ] - [ Portfolio Pekerjaan ]
Copyright 2001-2011 by Big 5 Media Group, Big5mediagroup.com