Home Simplified Chinese Version Malay Version of Singapore Tamil Version Singapore Travel Guide
Logo of Singapore Travel Guide from www.Aseannewsetwork.com
Fotografi dari Singapura Infomasi Pelawat Singapura
Fotografi dari Singapura
Sila muat turun fotografik kami Salinan yang beresolusi rendah mengenai Republik Singapura. Jika anda inginkanan salinan yang beresolusi tinggi, anda boleh menghubungi saya secara langsung. Tolong menyambung semula ke muka surat ini, jika anda menggunakan salinan sendiri.
» Foto Beresolusi Tinggi
 Latest news from AseanNewsNetwork.com

Perkembangan Ekonomi Singapura


Ekonomi Singapura
Ekonomi Baru di Singapura
Korapsi di Singapura
Industri Media Singapura

Ekonomi Singapura

Sir Stamford Raffles Statue in Singapore's Central Business District Ekonomi Singapura yang mesra dagangan adalah di luar daripada jangkauan dan dirumuskan menjadi pusat keuwangan yang terbaik. Terdapat beribu pekerja yang mengeluarkan hasil nilai yang cemerlang dalam syarikat berbilang negara yang mana membawa Singapura ke peta globalisasi. Pangkalan komorsial ekonomi yang berkembang pesat dan pulangan yang tinggi bagi perasarana import dan eksport. Singapura disegani dalam pertubuhannya dan di senarai sebagai salah satu dari Empat Harimau Asia yang mana menerajui pasaran di Asia yang bersaing bersama Hong Kong, Korea Selatan dan Taiwan. Pengusahaan pentakrifan tinggi yang canggih bagi pengeluaran menjadi asas utama ekonomi Singapura.

Industri pengusahaan berkembang pesat merintasi lingkungan elektronik, kejuruteraaan kimia, penapisan petroleum, kejuruteraan mekanikal dan sains lainnya yang membentuk negara berkesenian di Singapura. Pengusahaan pengeluarannya menyumbang hampir 26% pada pertumbuhan GDP negara dan menghasilkan 10% dari pengeluaran wafer sedunia.

Singapura menpunyai pelabuhan yang menjadi salah satu daripada tersibuk di dunia yang kaitannya menjadi pusat tukaran asing yang keempat terbesar yang mampu bersaing dengan pusat keuwangan gergasi seperti London, Tokyo dan New York. Singapura juga mengajikan ribuan pekerja berkolar biru dari serata dunia sekali gus menjadikannya sebagai majikan global.

Bermulanya arus kemelesetan global, Singapura tidak terkecuali dari terjejas dengan pertumbuhan GDP nya yang berkurangan. Dalam pada itu, pemerintahnya telah menyasarkan untuk pengukuhan semula ekonomi Singapura bagi memulangkan zaman kegemilangannya dari kegawatan kemelesetan. Singapura mempunyai 14 bilateral dan multilateral persetujuan dagangan di serata dunia bersaing dengan negara-negara seperti; India, Cina, Asia, Korea, Eropa, Jordan, Jepun, New Zealand, Korea Selatan, Panama, Peru, Chile dan Amerika Syarikat.
Berbalik ke atas


Ekonomi Baru di Singapura

Untuk menjadikan Singapura pusat pelancongan dan komersial serantau, pemerintahnya telah meluluskan undang-undang bagi perjudian di mana dua kasino telah di bangunkan di Marina South dan Sentosa pada tahun 2005. Bangunan komersial serantau dan siviknya akan di wartakan kepada umum secara rasmi oleh pemerentah demi menjadikan pulau estetik yang menyenagkan sebagai persaing pada negara lainnya seperti; Bangkok, Hong Kong, Shanghai dan Tokyo. Singapura merayakan keperbagaian makanan dan masakan pada setiap tahun dalam pesta makanan Singapura. Tidak perlulah di jelaskan jenis makanan yang di tawarkan, kerana ia tidak akan menjadi masaalah kepada pelancong yang dengan mudahnya akan dapat menyesuaikan dengan perubahan rasa dengan tidak perlu merubah akan citarasa mereka apabila berdepan dengan penghasilan makanan atau masakan. Singapura berbangga dengan keperbagaian makananya sejajar memberikan kepuasan pada citarasa seseorangan maupun umumnya.
Berbalik ke atas


Korapsi di Singapura

Sinagapura di sebut sebagai negara yang mempunyai kadar korapsi yang rendah. Ini adalah kenyataan terbuka yang di buat terhadap kemampuannya daripada berbagai sector yang beroperasi di Singapura yang menjadikannya pusat komersial serantau. Undang-undang mereka menyamai Inggeris India- (British India) dan undang-undang Inggeris, akan tetapi pemerintahnya telah menganbil perkhidmatan khusus dengan memutuskan tidak mengikut undang-undang demokratik liberal yang tertentu. Kebebasan berucap yang di bataskan, tiada siapa di izinkan untuk mencederai sama ada dari segi ungkapan atau perbuatan demi menghormati hak dan kehormatan individu yang lain. Ia adalah petanda kuat dalam regim demokratik yang di pegangi dari persidangan tertentu tapi tetap memelihara cara mereka yang tersendiri dengan memansuhkan tatacara undang-undang perbicaraan juri. Menjadi bangsa yang berbilang kaum dalam masyarakatnya perlu bagi pemerintah Singapura untuk campur tangan dalam menangani urusan hal -ehwal masyarakat amnya demi memastikan berlakuya kadar kemalangan yang terendah. Ketidak harmonian adalah sesuatu perkara yang sama sekali di tolak oleh Singapura dan peringkatan tertentu bagi hukuman berat di bolehkan bagi jenayah berat seperti pembunuhan dan penyeludupan dadah. Pemerintah mengisytiharkan kedaulatannya dalam membuat keputusan berkenaan urusan kehakiman, mereka berkemungkinan memberi sokongan pada peraturan tertentu buat pemerintahan demokratik liberal tapi juga mungkin memansuhkannya jika perlu, ia seringkali berlaku pada pelanggaran jenayah berat.
Berbalik ke atas


Industri Media Singapura

Seramai 40,000 pekerja yang bekerja dalam sector media di Singapura. Media di dalam pulau ini telah berkembang dengan amat pesatnya termasuk penerbitan, percitakkan, penyiaran, perfileman, musik, digital, dan IT. Industri media menyumbang 1.56% kepada pertumbuhan GDP di Singapura dan perkembangan pada industri media memainkan peranan kritikal di Singapura yang kemungkinan mengembangkan Singapura sebagai kunci bagi pusat media di rantau ASEAN. Pemerintahnya sentiasa mencari jalan untuk meluashan pembangunan media demi pengukuhan Singapura sebagai pusat media. Media tempatan secara langsung di kuasai oleh pemerintah melalui proses saham hakmilik dan pelaburan di dalam sector media. Media cetak di kawal oleh Cetak Hakmilik Singapura - ( Singapore Press Holding) Sebanyak 16 suratkhabar giat melakarkan bahasa seperti Inggeris, Cina, Tamil dan Malayu. Kebanyakkan suratkhabar seperti; Business Times, The NewPaper dan The Strait Time juga mengeluarkan berita harian melalui online. Majalah popular seperti 88 Days, Her World, Men�s Health dan FHM Singapura juga menarik pembaca yang terbesar.
Berbalik ke atas


» Pelancongn di Singapura
» Pertumbuhan Ekonomi Singapura
» Sejarah Singapura
» Hotel Pilihan di Singapura
» Seni dan Budaya Singapura
» Pemerintahan dan Politik Singapura
» Aplikasi Singapura J2ME gratis
» ข้อควรรู้สั้นๆเกี่ยวกับประเทศสิงคโปร์
» الحقائق السريعة عن سنغافور
Latest news from AseanNewsNetwork.com
[ Polici Peribadi ] - [ Team ] - [ Tentang kami ] - [ Portfolio Pekerjaan ]
Copyright 2001-2011 by Big 5 Media Group, Big5mediagroup.com